Om boken

Läsarröster

Ayn Rand

Hjälp till!

Sverige idag?

Tipsa om boken

Länkar

Kontakt


Hem

Ett livsbejakande äventyr

Den här boken är tjock och den kommer att få dig att tänka och ifrågasätta en rad uppfattningar ("Kontrollera dina premisser" är rentav en av karaktärernas måtto). Här sätts allt från konkurrenslagstiftning, död och skatter till sex, lycka och ambition in i ett filosofiskt sammanhang, och många av bokens slutsatser - som att kapitalism och egoism är gott och självuppoffring och social välfärd destruktivt - kommer att överraska.

Låt inte det ovanstående avskräcka dig!

Framför allt är det här en spännande roman som sliter dig mellan hopp och förtvivlan, och som är svår att lägga ifrån sig. Och världen skälvde är en filosofisk thriller som utmanar, fascinerar och inspirerar. Den har i en undersökning av Library of Congress blivit framröstad som den bok som näst efter Bibeln haft störst inflytande på människors liv. Miljontals läsare över hela världen har i generation efter generation tagit del av den gripande berättelsen om en man som sade att han skulle stänga av världens motor - och gjorde det.

Rand beskriver i trovärdig och imponerande detalj hur ett kollektivistiskt, reglerande samhälle och en kultur som domineras av offermoral och undanflykter bryter ner människor. Såväl stora industrigiganter som Hank Rearden och Ellis Wyatt som tappert stretande arbetstagare som Eddie Willers och Cheryl Brooks mals ner av ett fysiskt och själsligt förtryckande maskineri.

Men Rand beskriver också ett alternativ, en livsbejakande syn på tillvaron som går ut på att finna glädje i allt från vår kreativitet och förmåga att tänka, till vår kropps njutning av sex eller en spännande drink, kort och gott: i att vara människa.

I denna värld kämpar Dagny Taggart för att rädda sitt järnvägsimperium. Men hennes kamp gäller mer än så. I sin vägran att acceptera stagnation och hopplöshet som sitt eget och mänsklighetens öde beslutar hon sig för att konfrontera det gåtfulla slanguttryck som kommit att sammanfatta andras rädsla, resignation och cynisk; "Vem är John Galt?" Svaret visar sig vara avgörande för hennes egen och världens framtid.