Om boken

Läsarröster

Ayn Rand

Hjälp till!

Sverige idag?

Tipsa om boken

Länkar

Kontakt


Hem

Tipsa om boken!

Obs! Den här listan kan som helhet avslöja en del av bokens handling.

Och världen Skälvde innehåller ett digert persongalleri. Trots att boken skrevs för snart 50 år sedan är det förbluffande hur aktuella många personskildringar är. I samband med att Timbro nu återutger boken skickades ett femtiotal brev ut till kända och okända personer som borde läsa boken - en del av dem för att de påminner så mycket om specifika karaktärer i boken (alla brev som skickats finns att läsa på http://www.timbro.se/rand/brev.html.

Vem tycker du påminner om en karaktär i boken? Här har du möjlighet att maila till en vän, fiende eller kändis som du tycker borde läsa boken; kanske för att han eller hon påminner om en av karaktärerna, eller bara för att boken är så välskriven och spännande!Hugh Akston är en filosof som tidigare var verksam vid landets främsta universitet, Patrick Henry universitetet. Han omtalas som den siste av förnuftets försvarare (s 156), men när han dyker upp i historien är det under helt annan skepnad 346-351. Inspirerade tre elever, en playboy, en pirat och en fullkomligt okänd person, men hävdar ändå att han är stolt över vad de blivit (s 821-825).
Liknar detta din vän?

Jeff Allen är en kompetent yrkesman som alltmer uppgivet jagar arbete i ett sönderreglerat samhälle. Erfarenheterna från hans första arbetsplats, där ledningen experimenterade med principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” plågar honom fortfarande (se s 687-703).
Liknar detta din vän?

Francisco d’Anconia har ärvt världens största kopparimperium D’Anconia Copper. Han är högrest och smärt, brunbränd med svart hår men blåa ögon, bäst i vad han än företar sig och får barndomsvännerna att känna både trygghet och äventyrslusta i hans sällskap. Hans uppväxt (s 102-141) lovar storverk, men affärerna går inte särskilt bra (s 157-58, s 442-444). Istället lever han ett ansvarslöst playboyliv och dyker upp på allehanda partyn där han inte sällan ställer till förtret för kultureliten (s 156-157, s 431-436). Och hur går det han säger till Hank Rearden (s 472-479 och s 514-518) egentligen ihop med vad han gör?
Liknar detta din vän?

”Barnpigan” (Tony) är en pigg, ung pojke, nyligen utsläppt från universitetet som blir vice distributionschef på Rearden Steel efter ett lagförslag om att distribuera reardenmetallen så att alla får sin rättvisa andel (s 380-384). Med tiden börjar ’barnpigan’ eller ’Icke-absolut’ som han kallas av Rearden, tvivla på sanningshalten i vad han lärt sig (s 496-497, 583-584), men priset för en avvikande åsikt blir i ett reglerat samhälle allt högre (s 973-975, 1029-1036).
Liknar detta din vän?

Borgmästare Bascom i Rome, Wisconsin är en typisk kommunalpamp, redo att böja lagar och paragrafer för sina vänner och för sig själv. Han ser alla här i världen som skurkar där skillnaden bara är att de smarta inte åker fast, och affärer som att plocka åt sig vad som går inte att bedriva verksamhet (s 312-315).
Liknar detta din vän?

Orren Boyle är en kraftig och bullrig VD för Associated Steel, ett företag grundat med hundratusen i eget kapital och tvåhundra miljoner i lån från staten. Han är en progressiv affärsman (s 56-61), väldigt angelägen om ett gott samarbete mellan stat och näringsliv (s 559-577, s 1019-1023) redo att sätta allmänintresset före den egna profiten (s 525) och väl medveten om hur maktspelet fungerar (s 413-416).
Liknar detta din vän?

Cherryl Brooks-Taggart är butiksbiträde i en affär vid Madison Square. Hon har lämnat sin hemstad och familj i Buffalo för att komma bort från fattigdom och hopplöshet. När den kände affärsmannen James Taggart kliver in i hennes affär (s 273-285) och sedermera ber henne att gifta sig med honom (s 408-413) verkar det som om alla hennes drömmar går i uppfyllelse. Den här askungesagan har dock en fortsättning (s 901-946).
Liknar detta din vän?

Emma Chalmers vinner inflytande i Washingtons korridorer som mamman till den i en tågkatastrof bortgångne politikern Kip Chalmers. Hon driver, inspirerad av kostlära och den Orientaliska mystiken, det statligt subventionerade Projekt Sojaböna i Louisiana i syfte att förbättra och effektivisera nationens kosthållning (s 976-977, s 981 och s 982).
Liknar detta din vän?

Kip Chalmers är en omtalad och karriärklättrande politiker som kandiderar till en post i Kalifornien. Han har studerat vid den sorts universitet som tillåter personer med förnäm bakgrund att betrakta sig själva som högadel. Under tågresan till ett valmöte använder han hela sin politiska tyngd för att hota fram fortsatt transport när tåget stannat efter en olycka, men att skrämma fram lydnad visar sig ha oförutsedda konsekvenser (s 612-636).
Liknar detta din vän?

Quentin Daniels är en gänglig man på ca 30 år och med ett leende ständigt på lut. Han är en lovande fysiker som vägrar arbeta åt Statens Forskningsinstitut och istället anlitas av Dagny Taggart för att restaurera en upphittad, revolutionerande motormodell (s 400-402). När staten utfärdar lagar som förbjuder ny forskning tappar han lusten att anstränga sig för att ställa en ny produkt till allmänhetens förfogande (s 675-676).
Liknar detta din vän?

Ragnar Danneskjöld är en guldhårig och kargt vacker pirat som härjar i farvattnen utanför USA och som specialiserat sig på att kapa biståndsskepp och hjälpsändningar. Enligt ryktet är han tidigare student vid Patrick Henry-universitetet och son till en norsk biskop (s 166-167). Själv menar han sig bekriga Robin Hood och förändra synen på död och skatter (s 601-612).
Liknar detta din vän?

Balph Eubank har rykte om sig att vara nationens ledande författare trots att nästan ingen köper hans böcker, något han vill åtgärda genom restriktioner på hur stor upplaga böcker får tryckas i så att alla författare får rättvisa villkor (s 147-148 och 573-574). Umgås gärna med Lillian Rearden (s 552) till vilken han dedicerar sin roman Hjärtat är ett mjölkbud, som handlar om felslagna förhoppningar. Syns ofta på partyn och blir bland annat avsnoppad av Fransisco D’Anconia (s 155), men Jim Taggart berömmer hans böcker (s 151, 425).
Liknar detta din vän?

Dr Floyd Ferris ser ut som en europeisk gigolo och är chef för samordningskansliet vid Statens Forskningsinstitut (s 360). Som sådan är han ansvarig för utlåtanden om den revolutionerande reardenmetallen (s 199-200 och s 281), liksom vetenskapliga projekt som Återuppbyggnadsprojekt Wyatt (s 361-362) och Projekt X (s 852-867). Han deltar flitigt i den allmänna debatten, exempelvis med boken Varför tror du att du tänker? (s 358-360) och än mer flitigt i det politiska maktspelet (s 458-459, s 559-577, s 1131 och s 1160-1161).
Liknar detta din vän?

Vem är John Galt? Frågan inleder hela boken, men svaren varierar. Någon hävdar att han är en miljonär som gick till botten för att finna Atlantis (s 168), någon annan att han fann ungdomens källa (s 193) och Fransisco D’Anconia säger att han är Prometeus som dragit tillbaka gudarnas eld för att inte uppslukas av gamar (s 544). Andra menar att ”han” bara är ett billigt slanguttryck (s 212). För att verkligen få visshet finns bara ett råd: Läs boken!
Liknar detta din vän?

Richard Halley är en kompositör som dragit sig tillbaka efter att slutligen ha nått framgång (s 79-80). Han menar att det finns en själslig gemenskap mellan dem som skapar stor konst och de som skapar materiella och ekonomiska resurser eftersom de delar samma passionerade kreativitet (s 818-819).
Liknar detta din vän?

Dr Thomas Hendricks är en kirurg som slutade när sjukvården socialiserades. Han vill inte ställa de många, långa år av hängiven träning han ägnat åt att uppnå sin yrkesskicklighet till förfogande under ett påtvingat ransoneringssystem där hans egen vilja och egna önskemål inte beaktas. (s 777-778)
Liknar detta din vän?

Lee Hunsacker hade sina 15 minuter av berömmelse då han var VD för Twentieth Century Motor Company, men misslyckades med att få företaget på fötter. Något han skyller på att han ”aldrig fått en chans”. Detta argument använde han även i domstol för att få rätt till ett lån. Nu bor han hos bekanta och om han bara kan få lugn och ro och en fungerande skrivmaskin tänker han skriva sina memoarer om hur allt som hänt var andras fel (s 332-339).
Liknar detta din vän?

Fred Kinnan är fackbas för Amerikanska Arbetarunionen. Han stövlar in i berättelsen först på sidan 559 och plågar de övriga pamparna med obehagliga frågor, klarspråk och ogenerade maktambitioner (s 561-577).
Liknar detta din vän?

Eugene ”Gene” Lawson gjorde sig som chef för Community National Bank, Madison känd som ”bankiren med hjärta” när han lånade ut bankens resurser till dem som hade störst behov och orsakade en bankkrasch (s 314). Han får sedermera jobb i administrationen (s 328-331) där han utmärker sig för sin känslosamma världsförbättrarattityd och talet om att förnuftets tidsålder har ersatts av kärlekens (s 567), fast i praktiken är den politiken svår att skilja från ren plundring (s 950-952).
Liknar detta din vän?

Mort Liddy är en nervös och osäker kompositör känd både för insmickrande kommersiella framgångar och atonala symfonier som lockar ett fåtal (s 147-148 och 170). Tillhör kultureliten och engagerar sig ihop med Balph Eubank för en namninsamling som kräver ett års statlig expertutvärdering av en tåglinje innan någon trafik ska tillåtas. Detta ger många och gillande kommentarer eftersom de inte har något personligt intresse i saken (s 245).
Liknar detta din vän?

Clifton Locey är en pigg, progressiv yngling på 47 vårar, god vän till Jim Taggart och tar i Dagnys frånvaro över som vice VD och driftchef (s 596-598). Hans ledaregenskaper går framför allt ut på att gardera sig mot att några misstag skulle kunna skyllas på honom, vilket leder till en större tågkatastrof (s 622-633, 651-652).
Liknar detta din vän?

Kay Ludlow är en vacker skådespelerska som är bra på att gestalta mänsklig storhet, men det utnyttjades bara av manusförfattarna till att degradera sådana egenskaper till förmån för den lilla, medelmåttiga flickan från huset intill. Hennes talang utnyttjades för att förnedra den (s 819). Gift med Ragnar Danneskjöld (s 793).
Liknar detta din vän?

Cuffy Meigs är chef för Samordningsplanen för landets järnvägar. Uppträder i något som liknar vapenrock och benläder, med en pistol i ena fickan och en hartass i den andra (s 978) och ser bra ut enligt standarden på skumma barer (s 872-880). Blir i praktiken ensidig domare över vad den allmänna välfärden kräver i transporthänseende. Detta utnyttjar han skrupelfritt för att berika sig själv, men det i praktiken svårt att se skillnad på de beslut han fattar och de beslut som fattas med världsförbättrariver som ledstjärna (950-53, 975-982). Försöker som ledare för ’Folkets vänner’ göra revolution och ta makten med våld (s 1177-1180).
Liknar detta din vän?

Dave Mitchum är en person som klagar över att ständigt ha otur, vilket i vaga ordalag skylls på orättvisor begångna av ”dem där uppe”. Menar att hans bristande befordran i jämförelse med andra med färre tjänsteår bekräftar orättvisan. Han hamnar i skottlinjen som chef för Taggartjärnvägens Coloradodivision när en politisk höjdare vid namn Kip Chalmers kräver transport som inte går att ge med hänsyn till säkerhetskraven. Förpassar det ansvar som inte tas av hans överordnade vidare till en ung springpojke (s 618-634, 651-652)
Liknar detta din vän?

Clarence ”Chick” Morrison är en karriärist i Washingtons korridorer som tillträder posten som Moraljusterare, med ansvar för den politiska kommunikationen. Han kontrollerar radiosändningar och försöker arrangera radiotal och TV-program för att höja moralen, bara för att ständigt stöta på problem (s 882, s 887-890, s 1048-1050, s 1116, s 1125 och s 1165-1172).
Liknar detta din vän?

Horace Bussby Mowen är VD i Amalgamated Switch and Signal Company. En företagare av det konservativa snittet som drar sig för nymodigheter (s 178) och är känslig för att stöta sig med politiska makthavare (s 198). Efter att ha vägrat att arbeta med reardenmetallen när den var ny bedriver han i ett senare skede lobbying för en lag som ger alla rätt att köpa en ”rättvis andel” av metallen (s 317). Han tycker sig ha rätt att sköta sitt företag och sina affärer som hans farfar gjorde en gång, och tycker att ’någon borde göra någonting’ när andra tränger sig in på hans marknad och företagen flyttar från hans landsända till stater med lägre skatt (s 287-291).
Liknar detta din vän?

Wesley Mouch är från början en marginell figur (s 56-61) som blir chefskoordinator på Byrån för ekonomisk plan- och resurshushållning. Skyller varje brist på utveckling och ekonomisk stabilitet på bristande befogenheter (s 317, 559-577) och utökar på så vis sin makt tills positionen kan beskrivas som landets ekonomiska diktator (s 1145-1146). Sina befogenheter till trots är hans karriär resultatet av folk som känt sig trygga med att befordra en nolla (s 564-565).
Liknar detta din vän?

Midas Mulligan är bankiren som tidigare var landets rikaste och följaktligen mest förtalade man. Var stolt över sin rikedom och menade att den som använder andras medlidande som vapen är betydligt ondare än en man utan barmhärtighet. Dopnamnet var Michael men när en kritisk kolumnist gav honom öknamnet Midas ändrade han till detta. Drog sig tillbaka utan ett spår efter att ha ådömts av domstol att låna ut pengar till Lee Hunsacker (s 334-336).
Liknar detta din vän?

Domare Narragansett är en vithårig herre som påminner i både utseende och sätt om den klassiska marmorstatyn med bindel för ögonen (s 336-337, 767-768). Drar sig tillbaka från juridiken eftersom han menar att lagen upphört att existera till förmån för icke-objektiva lagar och godtycklig rättsskipning (s 770, 776).
Liknar detta din vän?

Dr Simon Pritchett är chef för filosofiska fakulteten vid Patrick Henry-universitetet. Han menar att filosofins uppgift inte är att hjälpa människan finna meningen med livet utan bevisa för dem att någon sådan mening inte finns. Förkastar förnuftet till förmån för instinkt och statiska definitioner till förmån för en flexibel inställning till att allt förändras. (s 145-148, 155-156)
Liknar detta din vän?

Henry ”Hank” Rearden är den reslige, blonde stålmagnaten med isblå ögon som uppfinner en epokgörande ny metallegering, reardenmetall (s s 37-42). Kämpar ihop med Dagny Taggart för att demonstrera metallens storhet (s 95-101) mot konkurrenter med inflytelserika vänner i politiken (s 193-198, 222-228, 585-594) och samtidigt för att komma tillrätta med sitt olyckliga äktenskap och hemliv (s 48, 173-176, 485-495). Finner en oväntad vän i Fransisco D’Anconia (159-164, 436-444, 472-479). Talar ut till förmån för sin rätt att göra profit och bedriva verksamhet utan hänsyn till allmänintresset då han ställs inför rätta (s 500-508).
Liknar detta din vän?

Lillian Rearden är Hank Reardens fru (s 43-44, 173-176) och ser bra ut i profil. Använder sin man för att kunna glänsa i de offentliga sammanhang hon ofta och gärna uppträder i (kap IV och s 405-407) men även för att spela maktspel och intrigera (s 419-420, 548-558, 584-586, 883-887). Hennes maktspel sker dock utan kommersiella, sexuella eller andra egna intressen, frågan är om hon ens själv känner till sina yttersta motiv (s 1014-1015).
Liknar detta din vän?

Philip Rearden är en kroniskt trött och dyster person som försörjs av och bor hos sin bror, industrimannen Hank Rearden, men själv är närmast en salongsbolsjevik (s 51-54). Han stödjer öppet regleringar och ingrepp direkt riktade mot sin bror och drar sig inte för att kritisera honom i hans eget hus (s 149-150 och middagen 485-494). När han nedlåter sig till att söka jobb hos Hank är det med argumentet att Hank är skyldig att hjälpa honom för att Hank aldrig lidit (s 965-971).
Liknar detta din vän?

Reardens mor bor, trots erbjudande om att slå sig ner hur och var hon vill, kvar hemma hos sin son industrimannen Hank Rearden (s 47-48). Hon menar att en människas främsta skyldigheter är mot sin familj, bland annat ber Rearden att ge sin bror ett låtsasjobb av barmhärtighet istället för att öppet försörja honom (s 222-225) men håller det samtidigt mot honom att han riskerar att straffas oförskyllt, utan att ta hänsyn till rätt eller fel (s 485-494, 1007-1016).
Liknar detta din vän?

Bertram Scudder är en debattör och skribent med udden riktad mot kapitalister som Hank Rearden vilka han anklagar i skarpa ordalag, utan att bry sig så mycket om sak eller bevis (s 148-150, 153-154). Engagerar sig mot användandet av reardenmetall för att sätta säkerheten före profitintresset (s 245, 281). Blir sedermera värd för ett radioprogram underställt den statliga propagandaapparaten (887-890, 908-910).
Liknar detta din vän?

Claude Slagenhop är ordförande för Vänskapsförbundet för Globala Framsteg, en organisation som ägnar sig åt gratislektioner i psykologi, folkmusik och jordbrukskooperation (s 52), men även åt opinionsbildning mot kapitalism och kapitalister (s 54). Slagenhop själv tycker att folket borde konfiskera all privat egendom eftersom de har behov av att äta sig mätta (s 149-150). Etablerar sig som underhuggare åt en av fraktionerna i Washington som planerar att via en samordningsplan ta makten över Rearden Steel (s 1005-1006, 1030-1031).
Liknar detta din vän?

Dr Robert Stadler var redan vid trettio års ålder erkänd som sin tids största fysiker. Nu forskar han om kosmisk strålning vid Statens Forskningsinstitut, ett institut byggt på hans inrådan för att ”befria forskningen från dollarns diktat” (s 200-201). Priset för den ”fria” forskningen i statens hägn blir dock med tiden allt högre, både för samhället och dr Robert Stadler personligen (s 202-208, s 860-867, s 1163-1165, s 1173-1180).
Liknar detta din vän?

Eric Starnes var ett av tre syskon som ärvde Twentieth Century Motor Factory och drev det enligt principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” (692-701). En velig typ utan andra mål än att bli älskad av alla, som väl över fyrtio talar om sitt ömtåliga känsloliv. Begick självmord (s 340).
Liknar detta din vän?

Gerald Starnes var ett av tre syskon som ärvde Twentieth Century Motor Factory och drev det enligt principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” (692-701). Han kunde dock som produktionschef kapa åt sig en större budget och unna sig mer utsvävande vanor än någon vanlig knös. Gillade att glida runt i fabriken med manschettknappar och strö cigarraska, men prydde samtidigt landets alla tidningar som exempel på ett ädelt experiment. Numera bor han på ungkarlshotell (s 340-341).
Liknar detta din vän?

Ivy Starnes var ett av tre syskon som ärvde Twentieth Century Motor Factory och drev det enligt principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” (692-701). Brydde sig inte om det materiella, men njöt av makten att pröva resursfördelningen och arbetsransonen för alla. Kom efter konkursen att tappa tilltron till mänskligheten och en värld förslavad av materien och konverterade till buddhismen (s 341-342)
Liknar detta din vän?

Dagny Taggart är vice VD och driftchef på Taggart Transcontinental (s 61-74). Hon är slank, långbent, med brunt hår som når henne nästan till axlarna, kantigt ansikte och sensuell mun. Njuter av Richard Halleys musik när hon först träder in i handlingen (s 21-36) och är bokens huvudperson. Har intensiva duster med sin bror James Taggart, som är VD för TT (t ex s 27-33, 187-190, 317-318, 948-959). Delar uppväxtens somrar med Fransisco D’Anconia (s 103-140), sin största yrkestriumf med Hank Rearden (s 252-273), men undrar ändå om det inte väntar någon annan där rälsen slutar (s 236-238). Passar även på att ifrågasätta traditionella tankesätt om sex (s 122), attraktion (s 395, 151) och omvårdnad (s 638, 809-810).
Liknar detta din vän?

James Taggart är VD för Taggart Transcontinental och är en progressiv affärsman med goda förbindelser i Washington. En lång, smärt gestalt med utsökta linjer, men med en håglös, slapp hållning, grinig mun och ett blekt, plufsigt ansikte (s 15). Har flera duster med sin syster Dagny, som egentligen driver TT (t ex s 27-33, 187-190, 317-318, 948-959). Driver inte bara affärsprojekt i folkets intressen (s 63-67), pläderar för ansvarsfulla kapitalism (55-61), når framgång i affärslivet (s 86-89, 370), utan visar även social vidsynthet i sitt sällskapsliv (s 273-285, 408-413, 901-946). Beröms av sina vänner i kultureliten för att inte vara en affärsman (s 425).
Liknar detta din vän?

Mr Thompson är landets statschef. Han är en person med egenskapen att passera fullkomligt obemärkt, har den ointelligentes slughet och den lates hetsiga energi och intrigerar ständigt för att utöka sina redan enorma maktbefogenheter(s 559-560). Är framför allt beredd att kompromissa om allt (s 1115-1121).
Liknar detta din vän?

Tobaksförsäljaren i Taggarthallen (s 72-74) är egentligen en marginell figur, men får äran att ge ord åt författarens förtjusning i att röka:
”När en människa tänker är det som om en eldslåga spritter till liv i hennes inre, och då är det som sig bör att den får sitt uttryck i den glödande spetsen på en cigarett.”
Liknar detta din vän?

Eddie Willers är barndomsvän och närmaste medarbetare till Dagny Taggart och Taggart Transcontinentals troget slitande träl (11-21), även om han för ett kort tag utses till vice VD (s 209-211, 233-234) Obrottsligt lojal mot Dagny och hamnar därför emellanåt i konflikt med James Taggart (t ex s 653-656). När det blir för mycket på jobbet går Eddie till personalcafeterian och talar ut med en av arbetarna (t ex s 74-75).
Liknar detta din vän?

Ellis Wyatt äger och driver Wyatt Oil och har på åtta år skapat en dynamisk region av det bortglömda Colorado genom en ny metod för att utvinna olja ur gamla källor (17-18). Har hårda ögon, ett omvittnat eldfängt humör och slösar ingen tid på långa konferenser (180-181), skäller bland annat ut Dagny Taggart (s 93-95), men är glad som ett barn när saker går som de ska. Vill skapa en andra renässans från Colorado, men menar sig inte behöva någon fast punkt i tillvaron bara full rörelsefrihet att förändra världen (s 264-267).
Liknar detta din vän?